25 Říj

Mimořádná opatření

Níže upřesňující informace přímo z webu Ministerstva zdravotnictví ohledně nošení ochrany úst. Pro nás se tedy nic nemění, protože pokud se zrovna nacházíte více jak 1,5 metru od dalších osob, tak může i nadále v práci „volně dýchat“.

Ministerstvo zdravotnictví dne 22. října 2021 publikovalo v návaznosti na současnou epidemiologickou situaci a možný trend vývoje epidemiologické situace mimořádné opatření upravující používání ochranných prostředků dýchacích cest. Mimořádné opatření upravuje i používání ochranného prostředku dýchacích cest na pracovišti.

Nadále (i po platnosti nového opatření, a to od 25. 10. 2021) platí pro všechny osoby zákaz pohybu a pobytu bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek, který brání šíření kapének, ve všech ostatních v bodu 1 mimořádného opatření neuvedených vnitřních prostorech, tj. např. i pracoviště, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 1,5 metru. Tato povinnost se nevztahuje na osoby v době výkonu práce na pracovišti nebo v době výkonu jiné obdobné činnosti po dobu, kdy tuto činnost vykonávají na jednom místě bez přítomnosti jiné osoby.

Na základě výše uvedeného je tedy umožněno zaměstnancům vykonávat práci bez ochranných prostředků dýchacích cest za předpokladu, že budou dodržovat výše uvedené  podmínky – tedy v případě pohybu ve vnitřních prostorách pracoviště s rozestupy většími než 1,5 metru.

Dále je zaměstnavateli dána možnost, aby bez ohledu na ustanovení čl. I bodu 1 písm. b), a to zejména minimální vzdálenost 1,5 metru, stanovil v návaznosti na hodnocení rizik specifický postup používání ochranných prostředků dýchacích cest pro své pracoviště. V daném případě, pokud se nejedná o rizikový faktor, který je běžnou součástí práce, tak ochranný prostředek dýchacích cest není klasifikován jako osobní ochranný pracovní prostředek.

8 komentářů: „Mimořádná opatření

1. Nebude lepší se včas zdekovat na nemocenskou? Nebo si chcete zahrát hru na oliheň? Pravidla hry jsou podobná jako v ruské ruletě. Očkování točí jednou. Neočkování 4 krát.

2. takže mužeme nosit roušky nebo jen respiratory bohužel rozestup metr a pul věčinou na linkach moc nejde kdyš hnet zasebou ma člověk kolegu ktery čeka aš dokončim auto a hnet začina pracovat

1. Až se naučíš pravopis, tak si budeš moct roušku sundat. Věta začíná velkým písmenem a končí tečkou, otazníkem nebo vykřičníkem. Pak existuje nástroj zvaný “čárka”, to je symbol, který se zjednodušeně používá proto, aby věta dávala smysl a nevznikl takový guláš jako jsi napsal Kamile. Ve slově KDYŽ píšeme Ž, HNED je s D, ve slově VĚTŠINOU je T a v AŽ nečekaně taky Ž. Další chyby nebudu připomínkovat, protože mám silný pocit, že by to bylo zbytečné. Pokud budeme psát a vyjadřovat se jako za krále Klacka, tak nás vedení nikdy nebude brát vážně a budou po nás házet banánama. Děkuji

1. Milý Tomáši,
        pokud v druhé části souvětí odkazuješ na cokoli z části první (uvozuješ vedlejší větu vztažnou), používá se zájmeno „což“, nikoli „to“. „To“ používáme pouze v případě, že souvětí rozdělíš a získáš tak dvě samostatné věty.
        Rovněž veškerá oslovení (ať již na začátku, uprostřed či na konci věty) oddělujeme čárkou, tedy správně je „…jak jsi to napsal, Kamile“.
        No a nakonec „banánama“ je, jak jistě víš, tvar nespisovný, správně je „banány“ – 7. pád, číslo množné. O dubletní variantě zde nemůže být řeč.

Nechci se zastávat kolegy „kamila“, jelikož je mi z jeho vyjadřování na blití a zcela s Tebou souhlasím, ale naběhl sis a prostě nešlo nereagovat 🙂

Přeji hezký den všem