20 komentářů: „Technikálie ohledně testování v HMMC

1. Testovat jednou v tydnu kazde pondeli by davalo smysl jen v pripade ze by se jednalo o PCR testy a muselo by se hlavne testovat pred vstupem do podniku. Provadet nepresne antigenni testy u zamestnancu ktere nejdrive pustime do podniku je tak trochu na Darwinovu cenu.

2. Neco mi rika ze to tady dopadne stejne jako to slavne testovani decek ve skolach v Rakousku kdy byl zachyt pozitivnich 0,02 procenta coz neodpovida ani hranici chybovosti testu.

3. Patriku jaky je tvuj nazor na to ze vysledek testu nebude chodit zamestnanci SMSkou primo z testovaciho mista od zdravotniku ale ze mu jej bude zprostredkovane sdelovat jeho nadrizeny. Tohle prece neni zakonne. Navic muze dochazet k tomu ze ve jmenu toho aby se neohrozila vyroba tak nadrizeni muzou nekterym pozitivnim zamestnancum tvrdit ze jsou negativni. Dekuji za odpoved

1. A jaký je rozdíl v tom, jestli to řekneš ty nadřízenému, že Ti vyšel test pozitivně a proto musíš domů, nebo to řekne nadřízený Tobě?!?!?!
      No a té druhé věci bych se nebál už vůbec. Protože pokud by k tomu skutečně došlo, tak by následovala šílená pokuta a ještě šílenější ostuda. A všichni přeci moc dobře vím, jak si náš chlebodárce zakládá na PR..!

1. Rozdíl je v tom, že výsledek, který ti zdravotník pošle přes SMS nejde falšovat. Zkus se prosím zamyslet. Jak dokážeš, že ti tvůj nadřízený říká pravdivý výsledek testu, protože ty si to nemáš jak ověřit a stejně tak zdravotník si nemůže ověřit, že ti tvůj nadřízený řekl pravdivý výsledek testu, který on vyhodnotil. Už chápeš? Další věcí je zda je právně v pořádku, že ti výsledek tvého zdravotního testu sděluje zprostředkovaně někdo kdo na to nemá vůbec oprávnění.

1. U testu, který má účinnost 60%, je skutečně malicherné toto vůbec řešit..! Jo, kdyby šlo o PCR testy s vyšší vypovídající hodnotou, tak budiž, ale tohle? 🙂

4. Upozornil bych odbory i ostatni zamestnance na problemy, ktere muzou vzniknout s antigennim testovanim. Uvedme si modelovy priklad zamestnance XY, ktery v sobotu vecer usporada doma mensi oslavu a tam se od nekoho nakazi. V pondeli jde tento zamestnanec do prace a antigenni test samozrejme zahlasi ze zamestnanec je negativni. Jak je to mozne? Antigenni test totiz detekuje u testovanych pouze virove bilkoviny koronaviru, ale ty se u naseho nakazeneho zamestnance XY vytvori az za nekolik dni po nakaze. Proste od nakazy trva nekolik dni nez nakazeny zacne byt infekcni takze zamestnanec XY si vesele od uterka nebo stredy promoruje vsechny kolem a jeste ma falesny pocit ze neni nakazeny, protoze byl prece v pondeli na testu negativni. Jestli to proto firma s tim testovanim mysli vazne musela by testovat minimalne 4 dny v tydnu a ten den ktery bych vynechal je zrovna pondeli.

5. jsem clenem odboru to pisu predem nez budu psat dale.Nevidim problem v tom nechat se testovat za prve bud se ukaze ze ste zdrav nebo za druhe nemocenska coz je 60%+ nejakych 350kc denne od statu takze nevidim problem… co mate vsichni s DNA a GDPR… mate strach ze si vas naklonujou ? nebo jiz mate z televize a internetu tak vymyte mozky ze nedokazete pochopit to ze na tom testu jen vydelate?

1. Mají strach aby někde to DNA nezapadlo do neobjasněneho případů u pčr. A to se nemusím dívat na televizi

6. Ze stránek advokatní deník:
    Firma může zaměstnance vyzvat, aby se dostavil k testu, ale zaměstnanec ho nemusí podstoupit, protože dle §2 odst.2 písmene m) pandemického zákona pak podle autorky nedopadá na zaměstnance. Jako jediná povinnost, kterou je možné uložit podle § 69 odst. 1 písm. i) ZOVZ(zák. o veř. zdraví) se tak jeví povinnost vyzvat zaměstnance, aby se nechali testovat. Zaměstananec se dostaví, ale může odmítnout, protože mu nelze odepřít právo na svobodný informovaný souhlas s poskytováním zdrav. služeb a nelze zasahovat do integrity člověka. V tento moment má zaměstnavatel povinnost řídit se předmětným MO(mimořádné opatření) a nevpustit např. zaměstnance, který testování odmítá, na pracoviště. Zaměstnanec tedy v souladu s MO odejde domů a je otázka, jak postupovat dál. Překážky v práci na straně zaměstnance nejsou pro tuto situaci v zákoně obsaženy a nelze použít jiné důležité osobní překážky v práci. Zaměstnavatel by tedy měl nejspíš směřovat vztah s takovým zaměstnancem ke skončení výpovědí. Pokud by z výše uvedených důvodů došlo ke skončení pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele a později by MO, na jehož podkladě byla zaměstnanci výpověď dána, bylo soudem zrušeno, jednalo by se s velkou pravděpodobností o neplatnou výpověď s důsledky uvedenými v § 69 ZP(zákoník práce).

1. Tento „rozbor“ má jeden dost zásadní problém- byl udělán ještě před schválením pandemického zákonu…..

7. Advokátní kancelář potvrdila, že plošné testování zaměstnanců v ČR zůstává na bázi dobrovolnosti a požadavek výkonu testu na zaměstnanci je překážkou na straně zaměstnavatele! Ministr průmysl však přesto vyhrožuje 50-tisícovou pokutou všem zaměstnancům, kteří odmítnou odběr DNA z nosní dutiny! Podle našeho právníka je výtěr zachycený na špejli genetickým materiálem podléhajícímu GDPR a rovněž lékařskému tajemství a výsledek testu důvěrnou lékařskou zprávou! Vynucování znalosti výsledku testu po zaměstnanci ze strany zaměstnavatele je trestným činem vydírání, známe podrobnosti!