9 Zář

Ministerstvo zdravotnictví opět „úřaduje“

Ne, nebudu to v rozčílení již komentovat.. 🙁 Ostatně, celé znění té „starosti“ o veřejné zdraví si můžete pročíst ZDE. Ale co konkrétně to znamená pro HMMC? Vedení Společnosti totiž de facto má ( od zítřejšího dne ) možnost volby, a to:

1.) zrušit své nařízení ohledně povinnosti nošení roušek ze dne 01.09.2020 jako OOPP, a tím pádem by je zaměstnancům nemuseli poskytovat, nemuseli by dodržovat bezpečnostní přestávky navíc ( ty nyní ovšem ani nejsou, a proto jsme ve sporu ), a také by nemohl jakkoliv zaměstnance trestat za jejich nenošení, protože to v tomto případě mohou pouze orgány státní správy

2.) i nadále budou roušky u nás v podniku povinné, a to bez ohledu na aktuální nařízení Ministerstva zdravotnictví, Vlády, či KHS.. V tomto případě pak platí nynější stav, tj. zaměstnavatel musí roušky na své náklady v dostatečném množství poskytovat ( bez finanční spoluúčasti zaměstnanců ), likvidovat je, může trestat za jejich nenošení, a rovněž by měl poskytovat bezpečnostní pauzy navíc.

Co mám informace, tak vedení se rozhodlo pro variantu číslo 2.), a tedy i pro všechny povinnosti s tím související- zítra bychom to měli obdržet i oficiálně. No a to mimo jiné znamená, že „manko“ neposkytnutých bezpečnostních pauz bude narůstat i po zítřejším dni, a to až do rozhodnutí odpovědných státních institucí.

7 komentářů: „Ministerstvo zdravotnictví opět „úřaduje“

1. Poslední rouška nám byla poskytnuta v pondělí, od té doby prý nejsou!
    Nosit je ale musíme, jinak nám hrozí interní!
    Máme si prý prát ty jednorázové popř. si jít stěžovat do kanclů, protože TL ani GL s tím nic dělat nemůžou, když jim je nikdo nechce vydat 😀

2. Hlavně mají odbory o starost s rouškama méně a můžou se zabývat vyjednáváním o kolektivce.

1. Co si od toho vyjednávání slibujete? Společnost má nyní plno argmuentů aby nepřidali ani halíř a to se také stane.

3. Rozpor s Ústavou České republiky a na ní navazující Listiny základních práv a svobod napsal:
    06/09/2020 (17:13)
    Rozpor interního nařízení s Ústavou ČR vidím minimálně v těchhle bodech:
    Ústava ČR, Čl.2 odst. (4): Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.
    Ústava ČR, Listina základních práv a svobod:
    Čl.3, odst. (3) Nikomu nesmí být způsobena újma na právech pro uplatňování jeho základních práv a svobod.
    Čl.31
    Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.
    Čl.28
    Zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky. Podrobnosti stanoví zákon.