30 Srp

Aktuálně z Koree: Hyundai uzavřela předběžnou mzdovou dohodu s odbory

Soul 28. srpna (ČTK) – Jihokorejská automobilka Hyundai Motor uzavřela s odbory předběžnou mzdovou dohodu. Je to poprvé za osm let, kdy se podařilo vedení dohodnout s odbory na dalším vývoji mezd, aniž by se uskutečnila stávka. Oznámil to dnes mluvčí odborové organizace. Odbory v automobilce jsou velmi radikální a od svého vzniku v roce 1987 stávkovaly každým rokem, s výjimkou čtyř let. Nicméně roste kritika veřejnosti i médií, že stávkují, přestože jejich platy jsou relativně vysoké a ekonomika zpomaluje.Odbory podle svého prohlášení vzaly v úvahu „nejistou politickou a ekonomickou situaci“ pramenící z obchodního sporu mezi USA a Čínou a roztržky mezi Jižní Koreou a Japonskem. Podle dohody každý zaměstnanec, který je členem odborů, obdrží jednorázovou platbu až devět milionů wonů (173.000 Kč), dodatečnou platbu odpovídající mzdě za jeden a půl měsíce, 15 akcií Hyundai Motor a jeho základní mzda stoupne o 1,74 procenta. To je nejnižší růst základní mzdy nejméně od globálního ekonomického poklesu v roce 2009. O dohodě budou hlasovat členové odborů 2. září, napsala agentura Reuters.